Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Farm program

 

farm

 

Sok városi kisgyermeknek nem mindig adatik meg az, hogy állatokkal személyes közelségbe kerüljön. A farm állatokkal, azok élőhelyével való rendszeres, személyes ismerkedés a kozmikus nevelésünk egyik élményekben leggazdagabb része.

Óvodánkban a farm program keretében a gyerekekkel rendszeresen, ellátogatunk a közeli  Pata Tanya lovas farmra, Csomádra. A farmon a gyerekek találkozhatnak lovakkal, illetve egyéb ház körül élő állatokkal, például kecskével, baromfival, bárányokkal, nyulakkal. Ilyenkor a gyerek részt vesznek az állatok gondozásában, lecsutakolják a lovakat, megbeszéljük, hogyan kell tisztán tartani az állatokat. Sztereognosztikus úton ismerkednek meg a gyerekek az állatokkal, hiszen minden érzékszerükkel látják, hallják, tapintják, és persze szagolják ezt a környezetet, az állatokat. Ez mind hozzá tartozik az állatokkal való munkához. A farmlátogatásokat előre megtervezzük, és egyeztetünk a tulajdonossal is, arról, hogy mit szeretnénk, hogy bemutassanak, mivel készüljenek.

A  farmlátogatás során megismerkedünk a farmon élő állatokkal, kipróbáljuk azokat az eszközöket, amelyekkel a kertet és az állatokat lehet gondozni. Megbeszéljük, milyen az állatok élőhelye, hogyan nevezzük az egyes állatok élőhelyeit, például a ló istállóban, a tyúkok a baromfi ólban élnek. Minden alkalommal viszünk magunkkal gyümölcsöket és azzal etetjük a kecskéket, répával a lovakat. A farm látogatás szerves része a póni lovaglás, amit a gyermekek szintén nagyon élveznek.