Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Gyakorlati élet

 

mindennapi

 

Montessori Maria, az általa kidolgozott eszközöket, öt fejlesztési területre osztotta. Az öt terület egymásra épül, összetartoznak. Az egyszerű, hétköznapi tárgyak használatának megismerésétől jutunk el, világunk megismeréséig.

 

A gyakorlati élet eszközei segítik fejlődni a gyermek mindennapi életéhez szükséges készségeiket. A gyermekeknek a gyakorlat eredménye nem fontos, ők sikert akarnak elérni a gyakorlat folyamatában. A gyakorlatok során a gyermek valós tárgyakat használ, melyek mérete alkalmazkodik a gyermekek méreteihez. Az eszközök valójában jól ismertek a gyermek számára, mivel a személyes környezetéből valóak.

Egyik legalapvetőbb gyakorlati eszközünk a kancsós víz öntögető játék. Az eszközzel való játék során a gyermek megtanulja, hogyan önthet magának vizet a kancsóból, tapasztalatot szerez a folyadékok tulajdonságairól, térfogatukról, alakzatuk változásáról különböző edényekben.

A játékokkal való gyakorlással fejlődik a gyermekek koncentrációja, izmosodik a kézfejük, például amikor szivaccsal szedik fel és csavarják ki a vizet. A száraz öntögetést is gyakorolhatjuk. Különböző formájú és űrtartalmú edényekből öntenek a gyerekek, rizst, száraz tésztát, lencsét.

Az öltöztető keretek segítségével gyakorolható a gombolás, cipzár és tépőzár használat, a masni kötés és a csattok nyitása- zárása.