Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Zöld óvoda cím

Óvodánk 2017. – ben ismét elnyerte a Zöld Óvoda címet. Erre nagyon büszkék vagyunk, és a jövőben folytatjuk kiemelt zöld programunkat, melynek  több összetevője van.

A környezet tudatos  nevelést ugyan olyan fontos már kisgyermek korban elkezdeni, mint az idegen nyelv oktatását. Ebben az érzékeny periódusban tanulnak meg minden olyan szokást, mely később meghatározza, milyen környezetéért felelős felnőttekké válnak.

Példák az óvodánkban folyó zöld program megvalósítására:

Gyermekekkel udvari időben, levélgyűjtés, kiskert gondozása közben beszélgetünk a témáról, hogy a komposztálás megvédi a környezetünket, spórolunk vele. A teremben köridő keretében is megvitatjuk, hogy

  • mit lehet belehelyezni és mit nem a komposztálóba
  • komposztálás szükségességéről, menetéről
  • miért hasznos ez
  • kinek van otthonában is komposztáló és hogyan használják

A gyermekek napi szinten, megfigyelést tehetnek a komposztálással és a természeti körforgással kapcsolatban. A kész komposzton csírázási tesztet végzünk, ha a csírázási teszt eredménye megfelelő, azaz szép zöld csírák fejlődnek, akkor keverjük el a komposztot a talajtakarón, vagy ahol használni szeretnénk. Így lesznek gyönyörű, egészséges növényeink.

Fontos az energia takarékosság, az anyaggal történő takarékosságra nevelés. Felhívjuk a gyermekek figyelmét a vízzel és az energiával való takarékosságra Újrahasznosítunk hulladék anyagokat, kézműves foglakozások keretében. Megtanítjuk a szelektív hulladékgyűjtés alapelveit, Montessori foglalkozás során gyakorolhatják is ezeket.