Kováts-Szőcs Család:

A gyermekeimmel egészen kicsi koruk óta foglalkozom korai fejlesztéssel (egészen pontosan Doman-módszerrel) és többnyelvű neveléssel. Ezért nagyon fontos volt számomra, hogy olyan óvodát találjak számukra, ahol ez legalább részben folytatódik, illetve a gyerekeknek arra is van lehetőségük, hogy a játék mellett, vagy azzal együtt az agyukat is “tornáztathassák”, hiszen az óriási tudásszomjuk miatt erre is van igényük.

A megoldást a Montessori-pedagógiában pedagógiában láttam, amely első olvasásra is a Doman-módszer kiváló kiegészítésének és folytatásának tűnt, de természetesen önmagában is megállja a helyét. Hiszen amit a gyermek eddig nagyrészt csak képeken látott, mind-mind megfoghatóvá, más módon érzékelhetővé válik.

Négy gyermekem van, mindannyian ebbe az óvodába jártak, gyakorlatilag a nyitástól (2010 októberétől) jelen van itt legalább egy gyermek. A három nagy ma már magántanuló, a legkisebb az utolsó évét tölti az óvodában. Átéltünk átalakulásokat, pedagógusváltásokat, azt mégis folyamatosan éreztük, hogy a Montessori szemlélet és elvek végig megmaradtak. Nagyon örültem annak, hogy figyelembe vették a gyerekek saját fejlődési ütemét, érdeklődését, kaptak lehetőséget arra is, hogy kreatív ötleteiket is megélhessék. Ennek lett az eredménye többek között - bár nem volt célja az óvodának -, hogy minden gyermekem olvasott magyarul legalább nagycsoportos korában, sőt a lányok már angolul is. Az itt szerzett tapasztalatok nagyon jó alapot szolgáltattak a későbbiekre, azt gondolom, hogy még a zenei sikereikre is hatással volt.

Nem utolsó sorban a gyerekek szívesen jártak ide, az óvoda utáni 1-2 évben a nyári táborokat is látogatták, sőt a legnagyobb már azzal is próbálkozott azóta, hogy nyáron önkéntesként foglalkozzon gyerekekkel.