Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Zöld program

 

zöld1

 

Az Angolpalánta Montessori Óvoda összes pedagógusa és dolgozója elkötelezettséget vállal  Zöld programunk iránt, és ennek szellemiségében neveljük, oktatjuk környezet tudatosságra gyermekeinket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek már egészen fiatal korban ilyen szellemiségben nevelkedjenek, hiszen az ő jövőjükről van szó.

Célunk, hogy olyasmit mutassunk a gyermekeinknek, amit hazavihetnek és otthonukban is alkalmazhatnak. Már az óvoda nyitása óta szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és az ide járó gyermekeket is arra neveljük, hogy védjék a környezetet. 

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeknek legyen alkalmuk közvetlenül megfigyelni szűkebb és tágabb környezetüket, a természet jelenségeit, növényeket, állatokat, az élővilágot. A csoportszobában akváriumothelyeztünk el, aranyhalakkal. A gyermekek részt vesznek az etetésben, az akvárium tisztításában. Jól megfigyelhetik életmódjukat, testrészeiket, szokásaikat. Az udvaron számos madáretetőt helyeztünk el a gyerekek segítségével, és a tél közeledtével elkezdjük folyamatosan tölteni magvakkal. Megfigyeljük a madarakat, és mókusokat, hogyan fogyasztják az eleséget.

 

kert 1

Rendkívül fontosnak tartjuk, a Jeles napok megismertetését a gyerekkel. A Víz Világnapja, minden év, március 22-én van. Ez alaklomból egy egész hetet szentelünk a világnapnak. Az egész hét Földünkről, álló és folyóvizeinkről szól. Megismertetjük a gyerekekkel a víz útját, amelyhez modellt is készítünk, hogy konkrét élményt nyújtsunk a gyermekeknek.

Az időjárástól függően igyekszünk minél többször ellátogatni, elsétálni egy közeli parkba, erdőbe. A gyermekek megfigyelhetik az erdőben lévő növényeket, állatokat minden évszakban, változásokat vesznek észre maguktól is. Közös kirándulásokat is szervezünk a szülőkkel. Ezek az alkalmak nagyon jó hatással vannak a pedagógusok és szülők közötti kapcsolatra, illetve egy közös élményt nyújtunk a gyerekeknek, amit a szüleikkel élhetnek át.

Az óvodában a gyerekek folyamatosan részt vehetnek a kert gondozásában. A kertben való változásokat maguk figyelhetik meg, láthatják, hogy az először teljesen kopár, barna földbe vetett magvakból, hogyan bújnak elő a növények, és nyáron már élvezettel fogyasztják el a retket és a fejtett borsót, amit maguk ültettek. Az udvaron az ereszkifolyóhoz hordót helyeztünk el, ahol az esővizet gyűjtjük, és nyáron locsolásra használjuk.

A mindennapos gyümölcsevés során a gyerekek maguk pucolhatják meg a gyümölcsöket, és megfelelő előkészület és figyelem mellett önállóan darabolhatják fel. A gyümölcs héját, vagy az el nem fogyasztott darabokat összegyűjtjük, és a komposztálóban helyezzük el.